vineri, 28 aprilie 2017

Între Psihologie şi Parapsihologie

Între Psihologie şi Parapsihologie

Semnalam cititorilor nostri noutatea absoluta, volumul intitulat “Intre psihologie si parapsihologie” (editie de colectie), ai carei autori, parapsihologul Radu Botez si Mihaela Theodora Popescu, au pus in pagina, cu talent si daruire o multitudine de informatii privind elemente de psihologie si parapsihologie, stranse din indelungata lor experienta in aceste domenii.

Pentru a intelege relatia dintre psihologie si parapsihologie, este util sa privim putin in urma, in “istoria” acestora. Ceea ce numim astazi, in lumea moderna, ca fiind parapsihologia, ar putea fi considerata un fel de off-shoot sau o extindere din psihologie, ceea ce nu a fost dintotdeuna considerat astfel. Cu peste un secol in urma, delimitarea intre psihologie si ceea ce se numea pe atunci “cercetare psihica” – astazi “parapsihologie” – aceasta delimitare a fost mult mai putin clara, distincta.

Psihologia experimentala a inceput cu fondarea de catre Wilhelm Wundt, a unui “laborator de psihologie” la Leipzig in 1879. Atat in SUA, cat si in Europa, psihologia experimentala timpurie a operat cu o viziune asupra lumii stiintifice in care natura a fost inteleasa prin observare si prin descoperirea legilor mecaniciste. Totusi, in Marea Britanie, un grup de cercetatori considera ca acest model minimaliza in mod gresit rolul Spiritului in natura. Frederic Myers, Henry Sidwick si Edmund Gurney au fost figuri proeminente si respectabile de academicieni, care au incercat sa aplice metode stiintifice pentru a studia o mare varietate de fenomene mentale. Spre exemplu, au studiat supravietuirea personalitatii umane dupa moarte (reincarnarea?) si fenomenele paranormale asociate cu hipnoza si spiritismul, inclusiv manifestarile “ciudate” in timpul sedintelor spiritiste. Aceste fenomene sunt in prezent asociate cu parapsihologia, dar multi cercetatori considera si astazi ca ele au un loc de drept in psihologie. Cu toate acestea, dar si din cauza popularitatii in crestere a spiritismului si a numarului mare de sarlatani, o mare parte a lumii stiintifice a considerat ca trebuie sa se distanteze de cercetarile psihice, de parapsihologie. Prin urmare, psihologia si aceste cercetari s-au separat. Dar psihologia poarta inca amprenta originilor sale comune cu cercetarile parapsihologice*. Mai multi cercetatori au demonstrat convingator influenta cercetarilor parapsihologice in dezvoltarea conceptelor psihologiei; Pierre Janet si Alfred Binet au fost interesati de patologia medium-ului si aceasta a dus la dezvoltarea unor concepte in psihologia anormalului si in psihiatrie; Ellen Berger (1970) in lucrarea sa “Descoperirea inconstientului” a sustinut ca interesul pentru fenomenele PSI, ca spiritismul de exemplu, au influentat pozitiv dezvoltarea ideilor in psihologie.

Cum interactioneaza cele doua discipline in zilele noastre?

Am putea spune ca s-a instalat un fel de “armistitiu” incomod. In SUA, parapsihologia este rareori prezenta la catedrele universitare de psihologie si, acest lucru poate fi o parte a mostenirii lui J.B.Rhine – in general, considerat ca fondator al parapsihologiei experimentale – al carui Laborator de Parapsihologie a facut parte initial din Universitatea Duke din Durham, NC. Apoi, Rhine a strans fonduri pentru a-si face laboratorul sa fie independent de Universitatea Duke si, legaturile parapsihologiei cu Universitatea respectiva s-au rupt. Rhine si-a continuat activitatea parapsihologica, creand Fundatia pentru Cercetarea Naturii Umane, dar asta a reprezentat o retragere din politica sa si a mentorului sau, William McDougall, de a pastra parapsihologia in cadrul universitatilor americane. Apoi, in SUA, parapsihologia a capatat tendinta de a se desparti in laboratoare independente.

Pe continentul european, in Marea Britanie, parapsihologia a gasit “gazduire” in departamentele universitare de psihologie, cea mai cunoscuta fiind Universitatea din Edinburgh, in jurul careia a crescut un valoros grup de cercetatori, cunoscut sub numele de Unitatea de Parapsihologie Koestler. Multi ani, au fost efectuate aici cercetari parapsihologice, iar sub indrumarea dr. John Beloff, studentii au sustinut teze de doctorat in parapsihologie. Zeci de studenti au devenit doctori in parapsihologie si, adesea, ei se ocupa de teme care leaga psihologia si parapsihologia intre ele**. Multe teze de doctorat ofera o imagine a modului in care psihologia si parapsihologia se pot suprapune: de la perceptia subliminala la perceptia extrasenzoriala, de la caracteristicile psihologice la fenomenologia out-of-body (fenomenele extra-corporale). Insa continua sa existe controverse asupra aspectului parapsihologiei, care se concentreaza pe explicatii paranormale ale experientelor oamenilor, care sunt – aparent – de natura psihica.

Indiferent de natura lor, fenomenele PSI exista, sondajele aratand ca un mare numar de oameni raporteaza astfel de experiente paranormale. Acest fapt sugereaza ca atat psihologia, cat si parapsihologia, au in perspectiva o munca interesanta si fructuoasa in scopul de a intelege aceste experiente. Viitorul arata necesitatea unui mare volum de munca pentru elaborarea fenomenologiei, cauzei si consecintelor acestor fenomene parapsihologice, iar psihologii acorda in prezent o atentie serioasa acestui subiect neglijat mult timp. Se pare ca psihologia si parapsihologia se vor intoarce la lucrul in comun, iar caile viitoare ale acestor doua domenii vor fi – o data mai mult – convergente.

Coperta volumului “Intre psihologie si parapsihologie” ilustreaza calea comuna pe care psihologia si parapsihologia va trebui sa o urmeze in viitor, ca urmare fireasca a radacinilor lor comune. Mai mult decat atat, autorii – parapsihologul Radu Botez si Mihaela Theodora Popescu – au tinut sa scoata impreuna acest volum, tocmai pentru a sublinia aceste “radacini” comune. Este un volum vioi, alert, scris cu pricepere si continand un bogat bagaj informational, ilustrat cu numeroase exemplificari si – acolo unde este cazul – oferind sfaturi si metode de actiune. Bine structurat, volumul se ocupa in egala masura de psihologie si de parapsihologie, aducand cititorului unele dintre cele mai interesante experiente in aceste domenii. Volumul “Intre psihologie si parapsihologie” va fi pentru cititorii sai o lectura placuta si instructiva.

*Cu titlu informativ: o teorie interesanta este probabilitatea ca fenomenele PSI sa fi fost poate un al treilea sistem de semnalizare – pe langa graiul articulat si gesturi. Potrivit unor cercetatori si oameni de stiinta care sustin ipoteza biotehnologica paleoastronautica, pentru stramosii nostri astronauti care, se pare, ne-au implantat inteligenta superioara si creativitatea artistica, acest al treilea sistem de semnalizare ar fi putut constitui sistemul de baza.

**Infiintat in 1967, Departamentul de Psihologie si Parapsihologie al Andhra University din India, este singurul de acest fel, creat inca din primii ani de formare, care a prevazut o “nisa” cu accent distinctiv pe studiul Parapsihologiei si a Psihologiei somnului si viselor.  

http://www.toyoffer.ro/carti/carti-intre-psihologie-si-parapsihologie 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu